Karla kaplı Spil, dağcıların akınına uğradı
Karla kaplı Spil, dağcıların akınına uğradı
Uzun zamandır kar hasreti çeken Spil Dağı Milli Parkı’nın karla kaplanmasının ardından dağcılar Spil Dağı’na çıktı.
Çok sayıda vatandaşın karın keyfini çıkarmak için akın ettiği Spil Dağı Milli Parkı’nda kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
MANİSA – Uzun zamandır kara hasret kalan Spil Dağı Milli Parkı’nın karla kaplanmasının ardından dağcılar Spil Dağı’na çıktı. Spil Dağı Milli Parkı, bir yanda kar ve buzla kaplı rotalarında bireysel ya da gruplar halinde tırmanan dağcıları, diğer yanda karın keyfini çıkarmak için dışarı çıkan vatandaşları ağırladı.
Manisa’nın eteklerinde inşa edilen 1517 metre yükseklikteki Spil Dağı Milli Parkı, hasret kaldığı karla kaplandı. 800 metreden sonra kar yoğunluğunun yaşandığı milli park, hem dağcıların hem de karın keyfini çıkarmak isteyen vatandaşların akınına uğradı.
Bilgisayar Mühendisi Deniz Yavaş, ailesiyle birlikte karın tadını çıkarmak için Spil Dağı Milli Parkı’na gittiklerini anlatarak, “Haftalardır kar yağmasını bekliyoruz. Kar yağınca çocukları buraya getirdik. Hem çocuklar hem biz. eğleniyorlar.” söz konusu.
7 yaşındaki Mirza Yavaş, ilk kez bu kadar kar görmenin heyecanını yaşadığını belirterek, “Bugün ailecek kar yağmaya geldik. Biraz oynadık, biraz dolaştık. Çok eğlendik. Hayatımda hiç bu kadar kar görmemiştim. O yüzden çok heyecanlandım.” dedi.
“Spil, dağcılar için çekici bir dağdır”
Profesyonel dağcı Hasan Sarık, “Dağcılık Federasyonu’nun 8 eğitimini tamamlamış profesyonel dağcıyım. 9 tane ulusal zirvem var. Ağrı Dağı da bunlardan biri. Bugün sabah 08:50’de Manisa’dan ayrıldım. İnşallah 12:00’de Atalanı’na varıp Spil’e çıkabilirim.Şehrin en yüksek noktası olan yangın kulesine çıkacağım.Spil her zaman dağcılar için çekici bir dağdır.En önemli özelliği bunlardan biri çok seçkin Manisa merkezden başlayıp 1500 metreye kadar çıkabilen dağlar.Türkiye’nin sayılı dağlarından biri.Bu nedenle Manisa iyi bir tırmanış ve eğitim noktası.” söz konusu.
“Manisalı dağcılar olarak avantajlıyız”
Yaklaşık 20 yıldır dağcılık yaptığını anlatan dağcı İsmet Güven, “2003 yılından beri devam ediyor. Bu rota çocukların bile gidebileceği en basit rota. Asıl zorluk ön duvar dediğimiz rota, yan duvar turgutlu yolu üzerinde ankara asfaltında yarıkkaya var türkiye’ye göre en tehlikeli 4. kalyon olduğu söyleniyor biz manisalılar en avantajlı insanlarız dağcılık açısından.Türkiye’de evden çıkıp dağa çıkacak yer yok.Hep arada kalıyor.İzmir dışında şehirlerden geliyorlar ama biz evden çıkıyoruz.O O yönden avantajlıyız. Farklı güzergâhlar var.Farklı yerlere giden en az 5-6 yol var.Burada en çok kar yağan yer Karlık dediğimiz yer.İlk kar yağan yer 1365 metre rakım. Bayrak Tepe 1517 metre ama en yüksek noktası fi Kulenin olduğu yer 1565 metrede. Gençler orada burada. Gelsinler burayı görsünler. İnsanlar “Dağda ne var” derler ama o kadar değil. Gelsinler burayı görsünler. Tertemiz çam havasını alsınlar bir daha bırakamazlar” dedi.
“Gençlere tavsiye ediyoruz”
Bir diğer dağcı Şükrü Kuru ise, “Yaklaşık 10 yıldır yürüyüş yapıyorum. 63 yaşındayım, İsmet benden büyük, 66 yaşında. Çok şükür bir yükümüz yok. Gençler bile zorlanıyor çünkü. Alışkın değiller. Gençlere tavsiye ediyoruz. Aslında güzel, sağlıklı. Havada yürüyüş yapmak çok büyük avantaj.” söz konusu.
Spil Dağı Milli Parkı’nda kar yağışının önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenildi.