Haber

Arin Gölü’nün Kış Sezonu Öncesi Son Misafirleri: Flamingolar

Arin Gölü kış öncesi son misafirlerini flamingoları ağırlıyor

Van YYÜ Yabani Hayvanları Savunma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, küresel ısınmanın flamingoların göçünü 3 ay uzattığını söyledi

BİTLİS – Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Arin Gölü, kış sezonu öncesi son konukları flamingoları ağırlıyor.

Adilcevaz ilçesi sınırları içerisinde, Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer alan 1.657 hektar alana sahip Arin Gölü, havaların soğumasıyla birlikte yavaş yavaş eski canlılığını kaybediyor. İlkbahar ve yaz aylarında başta flamingolar olmak üzere onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Arin Gölü, havaların soğumasıyla birlikte misafirlerine birer birer veda ediyor. Kar yağışı öncesi son konukları olan flamingolara ev sahipliği yapan Arin Gölü, zirvesi karla kaplı Süphan Dağı ile keyifli görüntüler yaratıyor. Drone ile çekilen görüntülerde Arin Gölü üzerinde dans ederek görsel bir gösteri sergileyen flamingolar, kuş ve doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı haline geliyor.

Van YYÜ Yabani Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan,

Van Gölü havzasındaki sulak alanlar bozulmadığı ve tahrip edilmediği için çok sayıda yabani hayvan ve kuşun bu havzaya gelip yerleştiğini, bir kısmının ürediğini, bir kısmının ise burayı sadece dinlenme alanı olarak kullanarak göçünü tamamladığını söyledi. .

Aslan, “Van Gölü havzasını yaban hayvanlarının tercih etmesinin en büyük nedenlerinden biri de gıda ve güvenliğin bulunmasıdır. Van Gölü havzasında insan baskısı ve güvenlik sorunlarının az olması ve gıdanın bol olması, yabani hayvanlar ve göçmen kuşların bulunması nedeniyle Burada belli bir süre yaşayıp göçlerini buna göre ayarlarlar.Son yıllarda yapılan gözlemlere göre, kış mevsiminin geç gelmesi nedeniyle nisan ayı sonlarında gelip eylül ayı sonuna kadar kalan flamingolar, sıcak havaların Havanın sıcak olması ve mevsimlerin sıcak olması nedeniyle artık Van Gölü havzasının tüm kıyılarında ve kurumayan ve beslenebilen tüm göllerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bunlardan Adilcevaz’daki göl gibi flamingolar her yerde görülmeye başlandı. Arin, Van’da Erçek Gölü havzası, Bendimahi Çayı kenarları, Erciş ve Bitlis kıyıları.Şimdi suların çekilmesi nedeniyle yüzeysel alanlar oluştu.Arin Gölü’nde bu yıl çok sayıda flamingo görülmeye başlandı. Bunun en büyük nedenlerinden birinin Akgöl gibi diğer bölgelerdeki göllerin kuruması olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Van YYÜ Yabani Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr., küresel ısınma ve kış mevsiminin geç gelmesi nedeniyle göçün uzadığını anlattı. Lokman Aslan, daha önce eylül ayında göç eden flamingoların aralık ayı sonuna kadar havzada kaldığını ve göçün 3 ay sürdüğünü söyledi. Aslan, “Mevsimlerin sıcak olması, küresel ısınma nedeniyle kışın geç gelmesi ve havaların geç sıfırın altına düşmesi nedeniyle artık Van Gölü havzasında aralık sonuna kadar flamingoları (kırmızı turnaları) görebiliyoruz. Göçmen flamingolar da geliyor.” Şubat ayının sonlarına doğru. Bazı kışlarda flamingolar da geri gelir.” Gruplarının bir kısmı kışı Van Gölü havzasının tenha ve sıcak yerlerinde geçirir ve göç etmez. Flamingolar (kırmızı turnalar) çok iyi meteorologlardır. Havalar soğumadan, yiyeceklerini ve güvenliklerini tehlikeye atmadan göçlerini tamamlıyorlar. Doğayı bozmazsak ve yabani hayvanların yaşadığı alanları korursak yabani hayvan çeşitleri daha da çoğalacaktır. “Gelip bu havzayı zenginleştirecek” dedi.

kizilirmak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu