Haber

Van’da Görülen Mercek Bulutu Merak Uyandırıyor: Mercek Bulutu Nedir ve Nerelerden Görülebilir?

Daha önce Bursa ve Niğde semalarında görülen mercek bulutu bu kez Van’da görüldü. Alışılmadık bir şekle sahip olan bu bulutlar herkesin merakını uyandırdı. Mercek bulutlarının son depremlerle bir ilgisi olup olmadığı da merak konusu oldu. Mercek bulutlarının deprem habercisi olabileceği iddia edildi. Peki mercek bulutu nedir, nasıl olur? Mercek bulutları nerede oluşur?

Detaylar burada…

Van’da meydana gelen mercek bulutları herkeste büyük merak uyandırdı. Daha önce Bursa’da oluşan mercek bulutları bu kez Van ve Niğde semalarında görüldü.

Mercek bulutları görsel bir şölen olarak görülse de vatandaşlarda merak uyandırdı. Son günlerde yaşanan büyük depremlerin bu bulutlarla bir ilgisi olup olmadığı merak edildi. Peki, mercek bulutlarının titremelerle bir ilgisi olabilir mi?

Mercek bulutu nedir?

Mercek bulutu ilk kez geçen ay Bursa semalarında görüldü. Mercek bulutları bazen UFO benzeri bir görüntü oluşturur ve bazen dalgalar halinde görünür. Mercek bulutu, yaklaşık 2.000 metre ila 5.000 metre arasındaki rakımlarda meydana gelir. Bulutu oluşturan hava aslında çok hızlı hareket etse de bulut uzun süre aynı pozisyonda kalmış gibi görünebilir. Van’da görülen mercek bulutunun yaklaşık 45 dakika bozulmadan aynı yerde kaldığı gözlemlendi. Mercek bulutlarının oluşması için güçlü hava akımları gereklidir.

Mercek bulutu nasıl oluşur?

Mercek bulutları, fönlerin meydana geldiği herhangi bir coğrafi bölgede oluşabilir. Mercek bulutlarının oluşabilmesi için yüksek bir rakımın olması gerekir. Yüksek pürüzlülüğe çarpan rüzgar havanın yükselmesine neden olur. Hava yükseldikçe doğal olarak soğur. Bu hava daha sonra dalgalara benzeyen bir yol izler. Mercek bulutları, dalga hava akışının sıcaklığının en düşük olduğu zirvelerde oluşur.

Kısacası, pürüzlülüğün neden olduğu rüzgar dalgalanmaları sonucu mercek bulutları oluşur ve bu bir mercek haline gelir. Dağılmadan uzun süre aynı pozisyonda kalabilir.

Mercek bulutları bir depremin habercisi olabilir mi?

Mercek bulutlarının sallanma ile ilgisi olduğuna dair bilimsel bir veri yoktur. Objektif depremleri, foehnin görüldüğü her yerde meydana gelebilir. Mercek bulutlarının Latince adı ‘Altocumulus Lenticularis’ olarak bilinir. Bu bulutlar rüzgar yönüne paralel olarak oluşur.

omerliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu